Magaságyás

A magaságyás egy kerettel körül vett, felmagasított termőterület. Magassága 80 cm, széllessége 120 cm. A hossza a rendelkezésre álló területtől függően tetszőleges lehet. Oldala készülhet deszkából, rönkfából, téglából, terméskőből, olyan anyagokból ami egyébként jól illik a kert hangulatához, a már benne levő anyagokhoz. Fontos, hogy az oldal elemek között legyen 1 - 2 cm hézag a fölösleges víz elfolyásához. A föld kimosódását megakadályozza, ha az oldalakat belülről  geotextiliával bélelik ki.

Belsejében többféle korhadó szerves anyagot rétegeznek fel, úgy, hogy a leglassabban korhadó anyag kerül a legaljára, majd a könnyebben korhadók kerülnek egymás fölé. Legfelülre pedig egy réteg jó minőségű termőföld kerül.

Példa a magaságyás rétegezésére:

- a felső 20 cm vastag termőréteget leszedjük és félre tesszük
- legalsó réteg: díszfák, cserjék, gyümölcsfák, szőlő nyesedéke
- második réteg: lomb, lenyesett fű, fenyőkéreg, maradék gyepszőnyeg
- harmadik réteg: komposzt, gombatrágya
- negyedik réteg: a leszedett és félre tett termőföld
- ötödik réteg: rostált, tápanyag dús termőföld

Magaságyás előnyei:

A szerves anyagok bomlásuk során hőt és széndioxidot termelnek amivel felgyorsítják a föléjük ültetett  vagy vetett növények életműködését. Ennek következtében akar kétszer több termést lehet betakarítani, ráadásul a magaságyásban termesztett növények beltartalmi értéke és külleme is kiemelkedő.
A növények asztal magasságban vannak így hajolgatás nélkül lehet palántázni, gyomlálni gondozni a növényeket.

A  magaságyás  növényei:

Ugyanazokat a növényeket ültethetjük a magaságyásba, mint amiket a konyhakertbe.
Először  vessünk pl. hónapos retket, spenótot, dughagymát, ültessünk fejessaláta palántát,korai karalábé palantát. Amint ezek a növények kiszedhetők helyükre palántázhatunk más zöldségnövényeket pl. paprikát, zellert, uborkát.
Figyelni kell az öntözésre, a magaságyás a nyár során különösen sok vizet igényel.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2012-12-21
Titkos /?/ egészség károsítók
 | részletek
A grazi Biorezonanciás és Bioenergetikai Intézetben Dr. Noemi Kempe, fizikus, mérnök tíz évi intenzív kutatómunka után kijelentette, hogy a Földön található speciális térbeli mágneses mezőkre, ill....
2011-08-15
Földsugárzás és a kert
 | részletek
A különböző polaritású földsugárzások hatásait felhasználhatjuk, közérzetünk, egészségünk javítására is. Amíg a földsugárzások hosszú idejű, hosszú időtartamú hatásai inkább az egészségi állapotra...
2011-08-15
Földsugárzások
 | részletek
A földi élet sugárzási térben fejlődött ki és fejlődik ma is tovább. A világűrből a Földre érkező sugárzást „kozmikus” sugárzásnak, míg a Föld belsejéből a földfelszín felé irányuló...
»» minden bejegyzés


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenAz oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.