Homoktövis

Hippophae rhamnoides

Fő elterjedési területük Ázsia. A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides őshonos, pontosabban annak egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi.

Magyar nevei még ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis, fűztövis. Sarjtelepes, sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő lombhullató kis fa.
Gyökérsarjakat könnyen hoz, így gyorsan bokrosodik, ez által szaporítása is könnyebben megoldható.
Kétlaki növény, ezért telepítésekor porzós (hím), illetve termős (nő) virágzatú egyedeket egyaránt kell ültetni.
Fiatal hajtása bronz-, vagy ezüstszínű, pikkely- vagy csillagszőrökkel borított. Vörösbarnás ágai tövisesek, a vesszőkön tövisszerű rövid hajtások vannak.

Levelei 2-6 cm hosszúak, keskenyek, szálasak-lándzsásak, hegyesek és ép szélűek. Felül szürkészöldek, a fonákon ezüstfehérek. Ezüstösen vagy rozsdabarnán pikkelyesek, később csaknem teljesen pikkely nélkülivé válnak. A főér a fonákon rozsdabarnás. A levélnyél 1-3 mm hosszú, vagy a levelek ülők.

Nálunk 1940 óta sok helyen ültetik, majd a 80-as évek közepétől kezdték termelésbe is vonni a szibériai Altaj térségéből származó, nemesített, nagyobb bogyójú és tövismentes ('tövisszegény') orosz fajtáit.
Nálunk őshonosan Duna mentén (Szigetköz, Káposztásmegyer), Csepel-szigeten. Néhány helyen is megtalálható, pl. a Balaton-parton. Előfordul a Dráva-síkon is.
Védett növény, melynek természetvédelmi (eszmei) értéke 10.000.- Ft.

Virágai március végén, áprilisban nyílnak a másodéves vesszőkön. A virágok aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok fürtökben állnak, míg a külön bokrokon fejlődő porzós virágok rövid füzérekben. Miután kétlaki növény telepítésekor nő és hímivarú növényeket kell ültetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni a szélirányt is figyelembe véve.

Termése 6-8 mm nagyságú (egymagvú álbogyó), kissé ovális, gömbölyded formájú; színe narancssárga, rövid kocsányokkal rendelkezik, dús 'fürtökben' helyezkedik el a hajtásokon.
A termesztett fajták termése jelentősen nagyobb, egyesek fajták színe sötét narancsvörös, fürtjeik sűrűbbek, jóval nagyobb hozamúak. Három-öt éves korában fordul termőre (az ültetvény mintegy húsz évig gazdaságosan fenntartható).

Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.
A terméshús erősen savanyú, a citromnál 15-20-szor magasabb arányban tartalmaz C-vitamint.

A leveleket még a lombhullatás előtt kell szedni, azaz október elején. Kiváló tea készíthető belőle.

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Ezek közül néhány:

C-vitamin (hatóanyagtartalma 500-900mg/100g; a nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis -Hippophae rhamnoides - bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint ). C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin tartalmának  a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében található.

E-vitamin (hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma).
Egyéb vitaminok (B, E, F).
Mikroelemek, ásványi anyag, ásványi só (Ca, Mg, Zu, Ti).
Szerves savak (almasav citromsav, ecetsav, szukcinsav, gyümölcssav).
Flavonoidok (vízben oldódó sárga flavonoidok: flavin, flavoglikozid, flavonoid).
Növényi olajok és zsírok (linolénsav).
Szénhidrátok (cukor pektin, szacharóz).
Fehérje.
Aminosavak.

Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát. Késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot. Nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.

Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, Véd a káros UV-sugárzástól. Reumatikus panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén.

Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, Enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.

Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van  a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében  .Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek  belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak.

A diétás antioxidánsok : beta-karotén (pro A-vitamin) és E-vitamin megakadályozzák az LDL- oxidációját. Az E-vitaminnak speciális protektív hatása van, különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a toxikus termékek kialakulásának megakadályozásában. A C-vitamin is rendelkezik úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben csökkenti az oxigénhiány következményeit, és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés kialakulásának folyamata ) megelőzésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van. Építőkövei a sejthátyáknak és funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában.A-, B-, C-, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe van az ischémiás szívbetegség megelőzésében. Ebben hatékony a homoktövis tea, húsolaj és életbogyó kivonat.A hemorrhagiás diatézis (a véralvadási tényezők hiánya) kezelésében jelentős hatással bírhat a húsolaj és a tabletta. A P-vitamin (polifenolok), C-vitamin és K-Vitamin fontos szerepet játszanak ebben. A K-vitamin szabályozza a II, VII, IX, X véralvadási faktorok képződését, szerepet játszik a praecursor véralvadási fehérjékben történő átalakításban széndioxid additóval. Az additio növeli a glutaminsav maradványok kalcium iránti affinitását, amely alapvető a véralvadásban és a csontok kalcium felvételének modulatiójában.

Az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető, legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia.

A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is.
A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.
Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók.

A bogyókat 60 C fokos hőmérsékleten szárítják (lehet a radiátoron), porrá zúzzák és növényi olajjal keverik. Meleg és fénytől védett helyen 4-5 napig tárolják. Végül a felső olajos réteget leöntik, majd egy évig tárolják, 4-6 C fokos hőmérsékleten.

Az otthon elkészített homoktövis magolaj kevésbé aktív, mint a gyógyszertári, ellenben ez is gyógyhatással bír. Különösen külső használatnál.

Mongóliában, Kínában, elsősorban Tibetben, már a VIII. sz. óta gyógyszerként használják.
A skandináv országokban, de általában az északi területeken nagyon régóta az egyik leghasznosabb 'téli gyümölcs'. Az európai orvoslás jóval később kezdte alkalmazni, már a határozott kutatások következményeként. Oroszországban külön kutatóintézet foglakozik a homoktövissel. Itt érdekességként megemlíthető, hogy a néhai Leonyid I. Brezsnyev, a volt Szovjetunió korabeli első embere rendszeresen fogyasztotta 'testi, szellemi hanyatlás ellen' a homoktövis készítményeket. Az orosz űrhajósok is gyomorbántalmak megelőzésére - feltehetően mindmáig - fogyasztanak különböző formában feldolgozott magolajokat.

A homoktövis latin neve - Hippophae rhamoides - állítólag arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövis terméssel etették, hogy a szőrük egészséges, fényes legyen.

A homoktövis magolaját  nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.

Homoktövis.lap.hu | Népi-gyógymód.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2012-12-21
Titkos /?/ egészség károsítók
 | részletek
A grazi Biorezonanciás és Bioenergetikai Intézetben Dr. Noemi Kempe, fizikus, mérnök tíz évi intenzív kutatómunka után kijelentette, hogy a Földön található speciális térbeli mágneses mezőkre, ill....
2011-08-15
Földsugárzás és a kert
 | részletek
A különböző polaritású földsugárzások hatásait felhasználhatjuk, közérzetünk, egészségünk javítására is. Amíg a földsugárzások hosszú idejű, hosszú időtartamú hatásai inkább az egészségi állapotra...
2011-08-15
Földsugárzások
 | részletek
A földi élet sugárzási térben fejlődött ki és fejlődik ma is tovább. A világűrből a Földre érkező sugárzást „kozmikus” sugárzásnak, míg a Föld belsejéből a földfelszín felé irányuló...
»» minden bejegyzés


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenAz oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.